IFJÚ MUZSIKÁS

A Muzsikás nevet egyik tanítómesterem, Ifjú Ádám István, a kontrás adta 1973 augusztusában.

Kérdeztem tőle: “Pityu bácsi, alakítottunk egy együttest Budapesten. Mi legyen a neve? Nem találtunk még olyan nevet, ami jó lenne. Tizenhét éves voltam akkor. Nem sokat gondolkozott, a szemembe nézett, mintha tudta volna a messzi jövőt, és mondta: Muzsikás…muzsikások, mük is azok vagyunk. Legyen Muzsikás Együttes. Isten tartsa meg Sanyika, meg az együttesét is! “
23 évig zenéltem a Muzsikásban, de a Muzsikás nevet elvették tőlem, így lett az Ifjú Muzsikás.
 
1997 augusztusában határoztuk el öten, hogy együttest alakítunk. Hermann Mari a kisbőgős, Márczi Anna a kontrás és hegedűs, Soós Andris az akkor 11 éves zenei őstehetség, és mi ketten, apa és fia, a két Sanyi. A zenei világunk adott volt, mert mindannyian Béres János híres óbudai iskolájában kezdtük, tanárként és tanulóként. Mindenkinek tetsző együttes nevet akkor még nem találtunk ki, ezért Csoóri Sándor Zenekara-ként indultunk el.
Kovács Gábor a javas barátom javasolta, szinte erőltette, hogy a gyerekekkel vegyünk fel egy kazettát. Mindent megszervezett, hogy jól sikerüljön a felvétel. Kölcsönkért egy számítógépet, mikrofonokat, és egy DAT magnót, és muzsikáltatott bennünket, otthon a lakásban. Az ablakok közé szivacsmatracokat tettünk, hogy ne rezegjen az utca zajától. Megtanultuk felvétel közben, hogy hogyan is kell kezelni egy számítógépet, sokat nevettünk a hibáinkon, amatőrök voltunk a javából, de lelkesek.
Fehér és fekete 1997
A kazettát meghallva a Fonó Budai Zeneházat alapító Lukács József felajánlotta hogy az amatőr, zajos házi felvétel mellett készítsünk a Fonó stúdiójában is egyet.Sürgető volt jó nevet kitalálni. Sok lehetséges név közül apám javaslatára lett a nevünk Ifjú Muzsikás.:
2009-ben elkészült a Hunzene című cd-nk ami muzsikás-sanyizene, folytatása annak, ami abbamaradt 1996-ban.

hunzene_cdborito_2